menu
Telefoon
E-mail

De Kling voor inkoop en verkoop van kunst

Van paneelschildering tot aquagravure

Waarom de Kling?

Indien u antiek of kunst wilt verkopen dan kunt u verschillende wegen inslaan. U kunt zelf naar een veilinghuis stappen, u kunt een object verkopen binnen uw kennissenkring, via het Internet of u komt naar ons.

Elk verkoopkanaal heeft voor en nadelen. Als u verkoopt via de veiling dan bent u afhankelijk van de expertise en de potentiële kopers van het betreffende veilinghuis. Als u zelf uw object kunt verkopen in uw kennissenkring, dan bespaart dit in ieder geval een hoop moeite maar kan de prijsbepaling een probleem vormen. Bij verkoop via een site op het Internet moet u veel zelf doen; goede foto’s maken, zorg dragen voor verzending en, misschien wel het belangrijkste, de juiste verkoopsite vinden.

Wij kopen kunst en verzamelobjecten vanaf € 500.  Bij de verkoop van kostbare werken kunnen wij bemiddelen. Wij hebben contacten met (internationale) veilinghuizen. Wij kunnen een veilinghuis zoeken waar uw object het beste tot zijn recht komt.

Als u besluit uw object aan ons te verkopen, dan wordt de door ons aangeboden prijs bepaald door vele factoren zoals de courantheid van het object (bepaald door de kunstenaar die het gemaakt heeft en de hoeveelheid stukken die jaarlijks verhandeld worden), het moment van verkoop, de staat, grootte en het onderwerp van het kunstwerk en de plaats waar de centrum van de handel zich bevindt (het is gemakkelijker om iets te verkopen in Amsterdam dan in Singapore).

Welke kunst kopen we?

De kunstmarkt kan worden opgedeeld in een primaire en secundaire markt. Op de primaire markt worden werken verhandeld die nog niet eerder op de markt zijn gekomen. De meeste kunstgalerieën zijn actief op deze markt; zij promoten kunstenaars en zetten ook vaak beginnende kunstenaars op de markt.

Wij zijn actief op de secundaire markt; wij handelen in kunstwerken die al eerder verkocht zijn en waarover informatie te vinden in een van de bekende naslagwerken, zoals de Pieter Scheen of een van de online lexicons. Daarnaast is het ook belangrijk dat de kunstenaars opgenomen zijn in particuliere en museale collecties en dat er voldoende handel is bij collega handelaren en veilinghuizen.

We handelen in schilderijen, beelden, keramiek, glaskunst en in beperkte mate grafiek (lithografieën, etsen, houtsneden, heliogravures, aquatinten). Wat stijlperioden betreft kopen we werken uit de romantiek, biedermeier, arts en craft, neoclassicisme, impressionisme, expressionisme, Jugendstil/art nouveau, postmodern, Arts en Craft en art deco. Ook zijn we geïnteresseerd in naoorlogse kunststromingen zoals het abstract expressionisme, zero en Cobra. Wij kopen over het algemeen geen werken die na 1980 gemaakt zijn.

Prijs en procedure

Zoals al op de pagina “Over ons” is vermeld, taxeren we geen kunst voor anderen.

Bij de inkoop van kunst en antiek, zal de marktwaarde van het goed moeten worden vastgesteld. De marktwaarde is de prijs die het goed het meest waarschijnlijk zou kunnen opbrengen. Bij kunst en antiek is dat vaak moeilijk te bepalen, het gaat vaak om unieke goederen. Bij kunst zijn er veel zaken die van invloed zijn op de waarde. Als de kunstenaar is opgenomen in een van de bekende naslagwerken, dan geeft dat al een eerste indicatie van de status van het werk. Erg belangrijk zijn de recente veilingopbrengsten voor een kunstenaar, de hoeveelheid veilingopbrengsten en het aantal stukken dat van een kunstenaar op de markt te koop zijn. Als veel galeries werken van een kunstenaar hebben is dat vaak een goed teken; er is veel handel en beweging op de markt. Het kan ook een slecht teken zijn; handelaren hebben geïnvesteerd in een kunstenaar maar ze blijven met de voorraad zitten; de markt voor een bepaalde kunstenaar kan verzadigd zijn.

Naast het inschatten van de grootte van de markt, speelt de kwaliteit, de afmetingen en de onderwerpkeuze van een kunstwerk natuurlijk ook een grote rol bij de bepaling van de waarde.

Het moment van verkoop is ook belangrijk. De markt voor een kunstenaar wordt ook bepaald door algemene bewegingen in de markt., in tijden van crises kan de markt inzakken. Tentoonstellingen zorgen vaak voor een verkoopimpuls maar ook verandering van smaak kan zorgen voor een toename van belangstelling.

Uit het bovenstaande blijkt dat waardebepaling over het algemeen een moeilijke zaak is. Als u besluit uw kunstwerk aan ons te verkopen, zullen we aangeven waarop de door ons geboden prijs is gebaseerd.

U kunt met uw kunstwerken bij ons langs kunt komen. U kunt ook een mail sturen; indien voorhanden kunt u de volgende informatie meesturen:

  • Foto’s van de voorzijde en achterzijde en de signatuur.
  • De afmetingen (exclusief lijst als het een schilderij betreft).
  • Gegevens over de herkomst (facturen, taxaties e.d.).

Indien u meerdere werken hebt, kunnen we een afspraak maken en u thuis bezoeken.

Neem contact op

Aarzelt u of iets interessant voor ons is, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt mailen of bellen voor vragen of het maken van een afspraak.

Contact

Kunstenaars waarnaar wij specifiek op zoek zijn

Pierre Alechinsky
Wobbe Alkema
Kees Andrea
Armando
Joost Baljeu
Jean René Bazaine
Gerrit Benner
Theo Bennes
Rik Van Bentum
Jan Fredericus Van Den Berg
Siep Van Den Berg
Hermanus Berserik
Roger Bissière
Theo Bitter
Karel Bleyenberg
Bram Bogart
Kees Bohemen Van
Anne Bonnet
Ferruccio Bortoluzzi
Willem Bouthoorn
Eugene Brands
Camille Bryen
Jan Burssens
Paul Citroen
Jan Cremer
Harry Disberg
Rein Draijer
Jean Dubuffet
Pieter Engels
Tadeus Van Eysden
Agenore Fabbri
Edgar Fernhout
Lotti Van Der Gaag
Vic Gentils
Geo Gerrits
Jan Goeting
René Guiette
Wim De Haan
Pieter de Haard
Jan Van Heel
Jan Henderikse
Paul Van Hoeydonck
Frieda Hunziker
Willem Hussem
Paul Jenkins
Hens De Jong
Toon Kelder
Mark Kolthoff
Nol Kroes
Joop Kropff
George Lampe
André Lanskoy
René Laubies
Walter Leblanc
Bart Van der Leck
Bert Leeuw De
Will Leewens
Hans Van Der Lek
Louis Van Lint
Heinz Mack
Alfred Manessier
Pol Mara
Georges Mathieu
Jean Messagier
Willem Minderman
Jean Miotte
Christiaan Nicholaas De Moor
Antoine Mortier
Henk Munnik
Jaap Nanninga
Juul Neumann
Cor De Nobel
Joseph Ongenae
Harm Henrick Kamerlingh Onnes
Pieter Ouborg
Thijs Overmans
Otto Piene
Serge Poliakoff
Jan Roëde
Joost Van Rooijen
Willem Jacob Rozendaal
Emilio Scanavino
Jan Schoonhoven
Willem Schrofer
Frederik Sieger
Wilhelmus Friedrich Sinemus
Ferry Slebe
Pierre Tal-Coat
Antoni Tapies
Raoul Ubac
Günther Uecker
Englebert Van Anderlecht
Serge Vandercam
Abraham Gerardus Van Velde
Geer Velde Van
Harry Verburg
Gerard Verdijk
Jef Verheyen
Jules Vermeire
Carel Visser
Koos van Vlijmen
André Volten
Jaap Vreugdenhil
Herman De Vries
Jaap Wagemaker
Toon Wegner
Andor Weininger
Co Westerik
Karel Wiggers
Frans De Wit
Theo Wolvecamp
Maurice Wyckaert